Folkediktning
”Askeladder” og ”Askepotter” i landet
Det finnes noen personer her i landet som vi kaller ”askeladder” og ”askepotter”, som for eksempel Prinsesse Mette Marit som ikke var noe kjent før hun ble sammen med kronprins Haakon som gjør Marit til en slags ”askepott”. En askeladd må være en ildsjel som hjelper andre på sin vei.
”Vi er Askeladder i Norge. Vi går ut i livet for å gjøre lykken, tross alle odds, men vi tar vare på vennskap på veien, hjelper litt her og der, og med kløkt og venners hjelp vinner vi over trollet, og trollets hjerte er av stein og han bor i fjell, men Askeladden åpner fjellet slik at lys strømmer inn, og trollet sprekker.” sier Hans Anton Grønskags i sin tale under minnemarkeringen for terrorofrene i Oslo og på Utøya, under Frøyafestivalen 6.august 2011 som jeg synes er en bra forklaring og formulering av samfunnet.
Eksempler på hindringer i moderne litteratur.
I moderne litteratur er det nesten alltid hindringer. Uten hindringer ville det ikke vært noen spenningsoppbygning eller klimaks som driver historien videre. ”Harry Potter”, ”Ringenes Herre” og ”The Walking Dead” er bare noen eksempler. ”The Walking Dead”, er nesten bare bygget opp av hindringer. Det er hindringer rundt hvert hjørne og hele bakgrunnshistorien til filmen er basert på hindringer som har skjedd tidligere. ”Harry Potter” baseres, i likhet med ”The Walking Dead”, også på hindringer. Der er ett av de største hindringene de ”onde” karakterene, Voldemort og Malfang. På den andre siden fungere også vennene som hinder, og bidrar til at hovedpersonen (Harry Potter) blir satt i en vanskelig situasjon.
Analyse av ”Askeladden som kappåt med trollet.
Tittelen på fortellingen er ”Askeladden som kappåt med trollet”, og det er en folkekjær fortelling som ble samlet inn av Asbjørnsen og Moe utover 1800-tallet. Eventyret er hentet fra Asbjørnsens og Moe`s ”Norske Folkeeventyr”. Eventyret ble utgitt i 1843 og er i dag et internasjonalt eventyr.
Innledningsvis blir alle karakterene introdusert. Vi får vite om bonden, sønnene og problemet som skal fikses i løpet av fortellingen. Det kjente eventyrtrekket ”Det var en gang” brukes i innledningen og er noe som vi finner nesten i alle eventyr. Det brukes også ”godt og ondt”, hvor Askeladden er den gode helten og trollet er det onde. Andre eventyrtrekk er tretallsregelen som brukes mye mer enn det vi tenker over. Vi har de tre brødrene, tre handlinger av brødrene og trollet, Askeladden reiser den tredje dagen og det skjedde tre handlinger etter møtet med trollet. Gjentakelse er også noe som forekommer og er ett av eventyrets mange kjennetegn.
I avslutningsfasen er det vanlig å bruke ”Så levde de lykkelig i alle sine dager”, ”Og så fikk han prinsessen og halve kongeriket” eller slik det forekommer i denne fortellingen ”Så gjorde trollet som gutten sa, og så kan en vel vite han satte livet til. Men gutten tok alt det sølv og gull som i berget fans, og gikk hjem med. Med det kunne han alltid få betalt unna noe på gjelden”. Dette er en avklaring på av at alt endte godt og at alle fikk slik som de fortjente. Denne ”stemningen” finner vi også i begge avslutningene nevnt ovenfor.
Referat av eventyret:
Eventyret handler om en gammel bonde og hans tre sønner. Uten for huset har de en stor skog som faren vil at skal hugges ned, slik at gjelden hans blir betalt. I skogen ryktes det om et stort og farlig troll. Brødrene blir sendt ut, men en etter en kommer de løpene hjem etter å ha blitt skremt av trollet. Askeladden er modig og skremmer trollet ved å lure ham. Han får trollet til og hjelpe han slik at det går mye fortere og hugge ned all veden. Trollet inviterer han hjem, hvor de spiser grøt og Askeladden lurer trollet nok en gang. Han kutter hull i sekken sin og fyller den med grøt. Trollet gjør det samme med bare med magen sin og dør. Askeladden returnerer både med ved og en skatt han fant hos trollet.
Temaet i fortellingen kan være mestring og at du er lur og snill, siden det Askeladden gjør er at han er lur og gjør ting som ingen andre hadde klart bare ved å være smart. Askeladden vinner over troll i mange fortellinger. Det Askeladden klarer å gjøre er ting som ikke noen andre hadde kommet på og på den måten kommer mestring som tema fram. Han er snill på den måten at han deler med alle som er i sin nærhet som har behov for det og er ikke egoistisk på noen måte.
Budskapet er kanskje at hvis du gir noe så får du masse igjen, det er kanskje det som er budskapet generelt for alle Askeladden-eventyr. Det mest sentrale budskapet i denne fortellingen er å ha troen på seg selv og ikke mistet håpet selv om du møter motgang.
”Askeladden som kappåt med trollet” er en folkekjær fortelling som ble samlet inn av Asbjørnsen og Moe utover 1800-tallet. Eventyret er hentet fra Asbjørnsens og Moe`s ”Norske Folkeeventyr”. Eventyret ble utgitt i 1843 og er i dag et internasjonalt eventyr. Alle eventyrene som er mest kjent er en del av den norske kulturen, det er fordi alle som har vokst opp i Norge har vokst opp med disse fortellingene. Det er en del fra disse fortellingen som kan være aktuelt å vite for dagens mennesker. Det kan være alt ifra å være hyggelig å snill til moral og måten å leve på.
KILDER
Sitat:
Hentet den 14 feb. 12
Sist endret er ukjent.
Kilder som ble brukt for bakgrunnsinformasjon av eventyret:
Hentet den 14 feb. 12
Sist endret 6. nov 2011 kl. 11:31
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar